Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

VHF GMDSS

 

Na čolnu, ki ima radijsko postajo z digitalnim selektivnim klicem na zelo visokih frekvencah, se mora nahajati oseba, ki ima:

  • potrdilo o usposobljenosti za upravljanje z VHF GMDSS postajo

Kandidat, ki želi opravljati izpit, mora biti star najmanj 16 let. Pisno prijavo s prilogami vloži na Upravi.

 

Izpitni program določa teoretični in praktični del. Teoretični del se opravlja ustno in obsega preverjanje znanja iz vseh vsebin izpitnega programa. Praktični del izpita pa obsega pri predmetu delo na VHF GMDSS postaji ali na simulatorju preverjanje znanja iz oddajanja in sprejemanja signala za stisko, ki ga oddaja obalna radijska postaja ali ladja v stiski, oddajanje in sprejemanje komunikacij na prizorišču stiske in oddajanje in sprejemanje splošne radijske komunikacije z obalnimi postajami oziroma drugimi plovili.

 

Opravljanje tečaja za pristop k izpitu ni obvezno.

 

Praktični del izpita kandidati opravljajo na simulatorju Uprave RS za pomorstvo, GMDSS Tutor program TGS – 4100, Transas Marine LtdNavodila za uporabo VHF GMDSS postaje Sailor RT4822. Kandidat lahko opravlja praktični del izpita na programskem simulatorju oziroma VHF GMDSS radijski postaji, na kateri se je usposabljal, če ob prijavi za pristop k VHF GMDSS izpitu, dostavi pisno privolitev pooblaščenca za uporabo simulatorja. V tem primeru mora Uprava uporabo programskega simulatorja oziroma VHF GMDSS radijske postaje, odobriti. 

 

VHF GMDSS izpit se opravlja na Upravi RS za pomorstvo.

 

Informacije o postopku prijave in izvedbe izpita

  

Informativni izpitni roki

 

Popravni izpit

 

Prijava za pristop k izpitu VHF GMDSS

 

Drugi obrazci