Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

IZPIT ZA VODITELJA ČOLNA - MORJE

 

Oseba, ki upravlja čoln namorju (razen čolna z motorjem do 7.35 kW in do 7 m dolžine ali vodni skuter, za katere mora imeti najmanj preizkus znanja za upravljanje s čolnom) mora imeti potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna. Oseba, ki upravlja čoln dolžine do 12 metrov, mora biti stara najmanj 16 let. Oseba, ki upravlja gliser ali čoln dolžine nad 12 metrov 12 metrov, mora biti stara najmanj 18 let.

 

Kandidat, ki želi opravljati izpit, mora biti star najmanj 16 let. Prijavo za pristop k izpitu za voditelja čolna s prilogami vloži na Upravi.

 

Izpitni program določa teoretični in praktični del izpita, ki traja največ trideset minut. Teoretični del se opravlja ustno in obsega preverjanje znanja iz vseh predmetov izpitnega programa. Praktični del izpita pa obsega pri predmetu pravila o izogibanju trčenja na morju preverjanje znanja iz izogibanja trčenja pri prehitevanju, križanju in nasprotnih kurzih, pri predmetu osnove navigacije določanje položaja čolna, navtične karte, njihovo branje in uporabo, določanje kurza plovbe, merjenje oddaljenosti ter vrste vrvi in njihovo uporabo z vozli.

 

Opravljanje tečaja za pristop k izpitu ni obvezno.

  

Za pomoč pri učenju so kandidatom na voljo tudi primeri izpitnih vprašanj.

 

Informacije o postopku prijave in izvedbe izpita

 

Informativni izpitni roki

 

Potek izpita

 

Popravni izpit

 

Prijava za pristop k izpitu za voditelja čolna

 

Drugi obrazci