Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

ZAKLJUČEK DEL NOVEMBER 2015

 

V začetku novembra 2015 je bila zaključena zadnja faza projekta poglabljanja plovnega kanala v bazen I koprskega tovornega pristanišča na koto -15 m. Dela, ki so se pričela aprila 2014 je izvajalo podjetje Luka Koper INPO d.o.o., pri čemer so del izvedbe opravili podizvajalci Van Oord b.v. ter Somit s.r.l. Večina del se je izvedla s plovnim rezalno-sesalnim bagrom, v manjšem obsegu pa s plavajočim sesalnim bagrom in plavajočim grabežnim bagrom v kombinaciji z brananjem morskega dna. Pred pričetkom del (II. faza) je bila globina v kanalu 13,3 m, za poglobitev do kote - 15 m je bilo izkopanih preko 185.000 m3 morske gline. Material je bil odložen v dve kaseti na območju ankaranske bonifike, kamor je bil transportiran preko tlačnega cevovoda, manjši delež pa s klasičnim kopenskim transportom s tovornjaki. Izvedba te faze je bila zahtevna predvsem zaradi pravočasnega zagotavljanja zadostnih kapacitet za odlaganje izkopnega materiala, ki jih na obalnem območju močno primanjkuje. Iz navedenega razloga so bila dela med februarjem in julijem 2015 tudi prekinjena.

Skupna vrednost gradbenih del celotne zadnje faze poglobitve znaša 6,3 mio EUR, od tega 2,8 mio EUR za izgradnjo in ureditev kaset ter 3,5 mio EUR za izvedbo poglobitve (vse z DDV).