Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

VPIS PLOVIL IN MOTORJEV

  

Uprava Republike Slovenije za pomorstvo po 01. januarju 2007 ne bo vpisovala plovil in motorjev, ki niso v skladu z Direktivo 94/25/ES, spremenjeno z Direktivo 2003/44/ES, ki določa zahteve za nekatera rekreacijska plovila, ki jih je bilo potrebno upoštevati pred dajanjem na trg in začetkom uporabe (nimajo ustrezne izjave o EU skladnosti). Navedeno velja za vsa plovila in motorje, ki so bili dani na trg oziroma v uporabo na območju članic EU po juliju 1998.

 

Za plovila in motorje, ki so bili dani na trg pred navedenim terminom pa je pri vpisu potrebno, namesto ustreznih izjav EU skladnosti, priložiti dokazilo, da so bili uporabljeni na območju članic EU (npr. potrdilo o izbrisu čolna ali motorja iz vpisnika čolnov oz. drugo ustrezno listino). Za tista plovila, ki so bila uporabljena na območju članic  EU, kjer se čolni ne vpisujejo oziroma ne vpisujejo do določene dolžine, se lahko pri vpisu kot dokazilo upoštevajo ustrezne listine, kot naprimer polica o zavarovanju plovila, ipd.

 

Lastniki plovil in motorjev plovil, ki ne izpolnjujejo zgoraj navedenih pogojev, lahko pridobijo predpisano spričevalo (izjava EU skladnosti po izdelavi) skladno z pravilnikom o plovilih za rekreacijo (Ur. list RS 2/2016) pri pooblaščenih klasifikacijskih zavodih. 

 

 

Plovila in motorji izdelani po 1.1.2017

 

Z dnem 1.1.2017 je stopila v veljavo nova direktiva 2013/53/EU, ki nadomešča direktivo 94/25/EU in spremembo 2003/44/EU, ter velja za vsa plovila in motorje, ki so bili izdelani ali dani na trg po 1.1.2017.